Opublikowane dnia 27-12-2018 o godz.11:18

III Konferencja Naukowa z okazji Dnia Odlewnika 2018 Koła Zakładowego STOP IOd

W dniu 7 grudnia 2018 roku w Instytucie Odlewnictwa odbyła się III Konferencja Naukowa z okazji Dnia Odlewnika Koła Zakładowego STOP IOd, zorganizowana przez Instytut.

Zakres konferencji obejmował zagadnienia dotyczące szeroko pojętego odlewnictwa. Konferencja była podzielona na dwie sesje, referatową oraz komunikatową.

W konferencji wzięło udział 35 uczestników, reprezentujących ośrodki naukowe oraz odlewnie. Konferencję otworzyła i prowadziła dr inż. Jadwiga Kamińska, Zastępca Dyrektora ds. Wsparcia i Przewodnicząca Koła Zakładowego STOP IOd.

Podczas trwania pierwszej sesji konferencji zostały zaprezentowane następujące referaty:

  1. Wpływ sposobu nagrzewania mas formierskich na osnowie oliwinowej na odkształcenie rdzeni mierzone za pomocą urządzenia DMA Hot-Distortion – Mateusz Stachowicz, Patrycja Paduchowicz (Politechnika Wrocławska)
  2. Odporność odlewniczych tworzyw modelarskich na abrazyjno-mechaniczne ścieranie – nowa metoda badań – Tomasz Snopkiewicz, Jerzy Zych, Marcin Myszka (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  3. Skłonność do pęknięć na gorąco stopów odlewniczych – innowacyjna metoda badań – Marcin Myszka, Jerzy Zych, Tomasz Snopkiewicz (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  4. Zastosowanie technologii druku 3D do wykonania rdzenia formy odlewniczej oraz jego kontrola wymiarowa z wykorzystaniem skanera 3D – Andrzej Fijołek (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)

W drugiej sesji wygłoszono komunikaty pt.:

  1. Wpływ modyfikacji wybranych powłok ochronnych na przyczepność i ścieralność dla sypkich mas samoutwardzalnych ze spoiwem organicznym. Powłoki ochronne – ich wpływ na wykonywanie form i odlewów – Emilia Wildhirt, Tomasz Olejnik, Jarosław Jakubski (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie), Jadwiga Kamińska (Instytut Odlewnictwa)
  2. Pilotażowe badania doraźnie sporządzanych klejów na bazie krzemianu sodu do szybkiego utwardzania mikrofalowego – Mateusz Stachowicz (Politechnika Wrocławska)
  3. Mikrostruktura i wybrane własności materiałów kompozytowych na osnowie stopów AW-2024 i AW-7075 – Adam Kurzawa, Krzysztof Naplocha, Jacek W. Kaczmar (Politechnika Wrocławska)
  4. Potencjał aplikacyjny zasobowo-procesowego rachunku kosztów w przedsiębiorstwie odlewniczym – Marcin Latałło (Instytut Odlewnictwa)
  5. Właściwości wytrzymałościowe materiałów ceramicznych przeznaczonych na formy precyzyjne zawierające odpadową masę formierska po wstępnej regeneracji – Michał Angrecki, Jadwiga Kamińska, Piotr Wieliczko (Instytut Odlewnictwa), Jarosław Jakubski (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  6. Rola wybranych pierwiastków stopowych w kontekście modyfikacji odlewniczego nadstopu niklu IN740 – Małgorzata Grudzień, Zenon Pirowski (Instytut Odlewnictwa), Rafał Cygan (Consolidated Precision Products Poland sp. z o.o., Investment Casting Division), Łukasz Rakoczy (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  7. Materiały funkcjonalne stosowane w przemyśle odlewniczym – Angelika Kmita, Agnieszka Roczniak (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  8. Dobór optymalnych składów mas przeznaczonych na wykonywanie form do odlewania ablacyjnego – Sabina Puzio, Jadwiga Kamińska (Instytut Odlewnictwa), Katarzyna Major-Gabryś (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  9. Integracja analiz numerycznych w procesie kształtowania odpowiedzialnej konstrukcji z wysokowytrzymałych stopów lekkich – Robert Żuczek, Stanisław Pysz, Marcin Małysza (Instytut Odlewnictwa)
  10. Zalewanie przeciwgrawitacyjne form ceramicznych żeliwem – Krzysztof Jaśkowiec, Zenon Pirowski, Adam Bitka, Małgorzata Grudzień (Instytut Odlewnictwa)
  11. Charakterystyka nowej generacji powłok ochronnych i ich wpływ na jakość warstwy wierzchniej odlewu – Jadwiga Kamińska, Michał Angrecki, Aleksander Palma (Instytut Odlewnictwa), Emilia Wildhirt (Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
  12. Badania porównawcze właściwości klasycznych mas formierskich sporządzonych na bazie bentonitów hybrydowych o zróżnicowanej wilgotności – Jadwiga Kamińska, Michał Angrecki (Instytut Odlewnictwa)

W trakcie trwania konferencji padło wiele pytań dotyczących wygłoszonych referatów oraz komunikatów, co zaowocowało wywiązaniem się ożywionej dyskusji. Po zakończeniu konferencji uczestnicy wzięli udział w obchodach Dnia Odlewnika Instytutu Odlewnictwa.

Organizatorzy Konferencji składają serdeczne podziękowania prelegentom oraz wszystkim uczestnikom konferencji za wzięcie w niej udziału, podjęcie tak wielu ciekawych tematów dotyczących odlewnictwa oraz za burzliwą dyskusję.

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij