Strona główna / Pracownicy merytoryczni / mgr inż. Adam Bitka

mgr inż. Adam Bitka

  • Badania materiałowe w zakresie:
    • Żeliwa sferoidalnego, w tym hartowanego izotermicznie (ADI),
    • Staliwa stopowego ferrytycznego, austenitycznego i dwufazowego (duplex),
    • Stopów niklu i kobaltu,
  • Badania odporności na zużycie abrazyjne, w tym odporności erozyjnej metali i stopów,
  • Konwersja materiałowo-technologiczna,
  • Technologia wytapiania stopów żelaza, kobaltu i niklu,
  • Procesy obróbki cieplnej stopów żelaza i niklu.
  1. Gazda A., Warmuzek M., Bitka A., Optimization of mechanical properties of complex, two-stage heat treatment of Cu-Ni (Mn, Mo) austempered ductile iron, Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 2018, 132, 813-822, ISSN 1388-6150.
  2. Bitka A., Jaśkowiec K., Wpływ dwustopniowego hartowania izotermicznego na właściwości mechaniczne i odporność na ścieranie żeliwa sferoidalnego z węglikami (CADI), Prace Instytutu Odlewnictwa, 2018, 2(58), 83-96, ISSN 1899-2439.
  3. Jaśkowiec K., Pirowski Z., Kowalski A., Bitka A., Grudzień M., Structure and mechanical properties of austempered grey iron (AGI), Proceedings of 73rd World Foundry Congress, 2018, Kraków, Poland, 169-170, ISBN 978-83-904306-3-8.
  4. Grudzień M., Pirowski Z., Jaśkowiec K., Bitka A., Cygan R., Rakoczy Ł., Characterization of primary microstructure of thin-walled Ni-based superalloy casting, Proceedings of 73rd World Foundry Congress, 2018, Kraków, Poland, 167-168, ISBN 978-83-904306-3-8.
  1. Stowarzyszenie Techniczne Odlewników Polskich (STOP), członek od 2014 roku.

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij