Strona główna / Pracownicy merytoryczni / mgr Katarzyna Perszewska-Kranc

mgr Katarzyna Perszewska-Kranc

  • Badania czynników fizycznych i chemicznych w powietrzu środowiska pracy wraz  z oceną narażenia,
  • Specjalista do spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy.
  1. Faber J., Żmudzińska M., Perszewska K., Odpady odlewnicze w aktualnych raportach wojewódzkich, Przegląd Odlewnictwa (2013) 63(7–8), 304–307, ISSN 0033-2275.
  2. Faber J., Żmudzińska M., Perszewska K., Oczyszczanie wybranych odpadów odlewniczych metodą biodegradacji (Badania wstępne) / Treatment of Selected Foundry Waste using Biodegradable Method (Preliminary Research), Prace Instytutu Odlewnictwa / Transactions of Foundry Research Institute (2013) 53(1), 27–34, ISSN 1899-2439
  3. Izdebska-Szanda I., Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Moulding Sands with New Inorganic Binders – Ecology Assessment in the Aspect of Work Environment, Archives of Foundry Engineering (2012), 12(3), 115–120, ISSN 1897-3310.
  4. Izdebska-Szanda I., Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Masy formierskie z nowymi spoiwami nieorganicznymi – ocena ekologiczna w aspekcie środowiska pracy, Archives of Foundry Engineering (2012), 12(1), 179–184, ISSN 1897-3310.
  5. Perszewska K., Faber J., Żmudzińska M., Żółkiewicz Z., Maniowski Z., Badania laboratoryjne minimalizacji emisji zapachowych zanieczyszczeń organicznych wydzielanych podczas zgazowywania modeli styropianowych, Prace Instytutu Odlewnictwa (2012), 52(1), 43–54, ISSN 1899-2439.
  6. Faber J., Perszewska K., Żmudzińska M., Badania uciążliwości zapachowej odlewni precyzyjnej, Prace Instytutu Odlewnictwa (2012), 52(3), 93–102, ISSN 1899-2439.
  7. Faber J., Maniowski Z., Perszewska K., Żmudzińska M., Żółkiewicz Z., Metody ograniczania emisji lotnych związków organicznych do środowiska, Odlewnictwo Współczesne – Polska i Świat (2011), 4(1), 6–11, ISSN 1898-7257.
  8. Faber J., Maniowski Z., Perszewska K., Żmudzińska M., Żółkiewicz Z., Badania emisji produktów zgazowania modelu styropianowego w technologii lost foam w aspekcie środowiska pracy, Prace Instytutu Odlewnictwa (2011), 51(1), 23–33, ISSN 1899-2439.
  9. Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Latała-Holtzer M., Nowoczesne metody badań środowiska pracy. MCITiM – Nowe możliwości badawcze Instytutu Odlewnictwa, red. N. Sobczak, M. Homa, Instytut Odlewnictwa, Kraków (2011), 33–50, ISBN 978-83-88770-70-8.
  10. Faber J., Perszewska K., Żmudzińska M., Latała-Holtzer M., Identyfikacja zapachów z procesów odlewniczych przy użyciu „e-nosa”, Archives of Foundry Engineering (2010), 10(2sp.), 39–42, ISSN 1897-3310.
  11. Faber J., Perszewska K., Nos elektroniczny jako nowoczesne narzędzie identyfikacji odorów, Odlewnictwo Współczesne – Polska i Świat (2009), 2(2), 3–7, ISSN 1898-7257.
  12. Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Oznaczanie tlenków azotu w środowisku pracy – parametry charakteryzujące metodę / Determination of nitrogen oxides content in the work environment – parameters characterising the method, Prace Instytutu Odlewnictwa / Transactions of Foundry Research Institute (2013), 53(4), 33–44, ISSN 1899-2439.
  13. Izdebska-Szanda I., Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Aspekt ekologiczny mas formierskich z nowymi spoiwami nieorganicznymi w procesie zalewania form ciekłym metalem / The ecological aspect of moulding sands with new inorganic binders in the process of pouring moulds with liquid metal, Prace Instytutu Odlewnictwa / Transactions of Foundry Research Institute (2013), 53(4), 71–84, ISSN 1899-2439.
  14. Izdebska-Szanda I., Żmudzińska M., Faber J., Perszewska K., Ocena ekologiczna mas formierskich z nowymi spoiwami nieorganicznymi, Archives of Foundry Engineering (2014), 14(2sp.), 33-38, ISSN 1897-3310.
  15. Perszewska K., Faber J., Żmudzińska M., Książek M., Badania olfaktometryczne w celu stworzenia mapy zapachowej wybranej odlewni krajowej, Archives of Foundry Engineering, (2014), 14(sp.2), 65-70, ISSN 1897-3310.
  16. Faber J., Perszewska K., Żmudzińska M., Badania terenowe w celu określenia źródeł emisji odorów na terenie miasta Oświęcim, Odlewnictwo Współczesne – Polska i Świat, (2015), 8(1), 5-9, ISSN 1898-7257.
  17. Faber J., Perszewska K., Żmudzińska M., Związki zapachowe w gazach z rozkładu termicznego spoiw formierskich / Aromatic compounds in waste gases formed during thermal decomposition of foundry binders, Prace Instytutu Odlewnictwa / Transactions of the Foundry Research Institute, (2015), 55(3), 23–32, ISSN 1899-2439.
  18. Faber J., Perszewska K., Badania nad identyfikacją związków zapachowych emitowanych podczas termicznego rozkładu podstawowych spoiw formierskich, Odlewnictwo Współczesne – Polska i świat, (2016), 9(3), 5-8, ISSN 1898-7257.
  19. Perszewska K., Pomiary olfaktometryczne wokół wytypowanego wysypiska odpadów komunalnych na terenie województwa małopolskiego w kontekście skarg lokalnej społeczności na uciążliwość zapachową, Odlewnictwo Współczesne – Polska i świat, (2016), 9(1-2), 5-11, ISSN 1898-7257.
  20. Faber J., Perszewska K., Identification odor compounds emitted during the heating of molding sands, Archives of Foundry Engineering, (2017), 17(2), 178-182, ISSN 1897-3310.
  1. Stowarzyszenie Techniczne Odlewników Polskich (STOP), członek od 2016 roku

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij