Opublikowane dnia 23-05-2018 o godz.10:38

Szkolenie pt. „Podstawy odlewnictwa / technologie odlewnicze / wady odlewów”

W dniu 8 maja 2018 roku w Instytucie Odlewnictwa odbyło się kolejne szkolenie z zakresu zagadnień ogólnych odlewnictwa pt. „Podstawy odlewnictwa / technologie odlewnicze / wady odlewów”. Wykłady prowadzili: dr inż. Jadwiga Kamińska, mgr inż. Małgorzata Grudzień, mgr inż. Zbigniew Stefański, mgr inż. Mieczysław Kuder, mgr inż. Wacław Ptak, Wacław Oleksy, mgr inż. Adam Tchórz, mgr inż. Michał Wójcicki. W szkoleniu wzięło udział 14 osób.

Tematyka szkolenia obejmowała:

  1. Odlewnictwo zagadnienia podstawowe z zakresu tworzyw odlewniczych i materiałów formierskich
  • wiadomości wstępne,
  • podstawowe pojęcia w odlewnictwie,
  • podstawowe stopy odlewnicze.
  1. Technologia wytopu
  • charakterystyka odlewniczych stopów żelaza,
  • metody wytapiania stopów żelaza w piecach indukcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem żeliwa sferoidalnego,
  • nowoczesna kontrola procesu metalurgicznego wytapiania żeliwa.
  1. Technologia formy
  • metody wytwarzania odlewów,
  • materiały na formy i rdzenie odlewnicze,
  • etapy wykonywania form,
  • regeneracja mas formierskich i rdzeniowych.
  1. Wady odlewów
  • wady odlewnicze i przyczyny ich powstawania,
  • metody zapobiegania powstawania wad odlewniczych,
  • metody kontroli jakości odlewów,
  • metody badań nieniszczących stosowanych w badaniach odlewów.

Wszyscy kursanci otrzymali certyfikaty uczestnictwa w szkoleniu oraz materiały szkoleniowe.

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij