Opublikowane dnia 21-03-2017 o godz.11:27

Kolorowy świat struktury materiałów

Pomimo rozwoju technologii nowych tworzyw, mających zastąpić metale, te ostatnie z pewnością będą jeszcze długo stanowiły podstawowy materiał konstrukcyjny, przydatny ludzkości. O możliwościach jego zastosowania decydują m.in. takie cechy, jak twardość, wytrzymałość na rozciąganie, ściskanie lub zginanie, a także odporność na pękanie czy odporność na zużycie ścierne bądź udarność. Właściwości te zależą od budowy wewnętrznej metalu, czyli mikrostruktury, jaka powstaje w procesie odlewania lub przeróbki plastycznej (walcowania, kucia) czy też po zastosowaniu dodatkowo specjalnych zabiegów obróbki cieplnej, to jest działania na wyroby metalowe wysokiej bądź niskiej temperatury. Za pomocą mikroskopu możemy ujawnić, czy wszystkie te czynności zostały wykonane prawidłowo, od tego bowiem zależy jakość, a tym samym trwałość i bezpieczeństwo wyrobu. Książeczka ta ma na celu dać Państwu wyobrażenie, jak różnorodny i zarazem bogaty w treści poznawcze może być kolorowy obraz mikrostruktury metali, ujawniony za pomocą specjalnej metody przygotowania zgładu metalograficznego, czyli tzw. trawienia selektywnego bądź też jako efekt zastosowania specjalnych technik badawczych mikroskopu świetlnego, takich jak światło spolaryzowane czy kontrast różnicowy. Materiały, których kolorową mikrostrukturę zaprezentowano na kartach tej publikacji, to m.in. żeliwo zwykłe i stopowe, staliwo węglowe i stopowe, stopy na bazie tytanu, niklu, aluminium i miedzi. Podano też przykłady, jak trawienie selektywne ułatwia badanie stereologicznych cech mikrostruktury przy użyciu specjalnego urządzenia do automatycznej analizy obrazu. Nowość stanowią obrazy wybranych składników materiału, uzyskane za pomocą rentgenowskiej tomografii komputerowej.

Książka otrzymała wyróżnienie w konkursie na najlepszą książkę techniczną TECHNICUS 2017 zorganizowanym przez Federację Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych NOT.

Autor: Łukasz Boroń, Janina M. Radzikowska, Natalia Sobczak, Adam Tchórz ISBN: 978-83-941558-9-6 Ilość stron: 100 Cena: 40,00 zł

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie,
w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany
ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane
w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy
o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.
więcej informacji

To niewielkie informacje, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie – ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W „cookies”, składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji – m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy – wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu „cookies”. Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki „cookies” możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym. Źródło: http://wszystkoociasteczkach.pl/po-co-sa-ciasteczka/

Zamknij